Jeśli po obiedzie zostanie nam trochę kaszy, nie wyrzucajmy jej. Można pozostałości wykorzystać na inny sposób, chociażby na placuszki przygotowywane specjalnie na kolację. Do miski z kaszą trzeba więc wbić dwa jajka. Dzięki nim ciasto nabierze lepkości i wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Jeśli w lodówce mamy trochę świeżego twarogu ? także możemy go dodać do przygotowywanego dania. Żółty ser nada słonego smaku, jeśli zetrzemy go trochę na tarce. Ubogaci je z pewnością zielony groszek lub kukurydza z puszki. Dochodzą jeszcze przyprawy, naturalnie sól, czerwona papryka, majeranek czy bazylia. Placki mogą być ostro przyprawione, będą wtedy smaczniejsze. Smażymy je na rozgrzanej patelni, tak jak klasyczne placki ziemniaczane. Po wyjęciu z patelni można je jeść od razu na ciepło, na przykład z przygotowanym sosem czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu. Jeśli nie mamy ze sobą czego wziąć na drugi dzień do pracy w ramach drugiego śniadania, można wykorzystać te placuszki, ponieważ dobrze smakują także na zimno.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Nalewki na spirytusie cytrynówka
O cytrynówce słów kilka
Nalewka, jak sama nazwa wskazuje, jest trunkiem, który powstaje w wyniku "nalewania", co odnosi się konkretniej do zalewania alkoholem owoców i ziół. Mimo że sama nazwa w języku polskim funkcjonuje od niedawna,...
Drożdżowe paszteciki z kapustą
Składniki:
1. Niepełna szklanka ciepłego mleka
2. 40 dag mąki pszennej
3. 3 dag drożdży
4. 1 jajko
5. 1 łyżeczka cukru
6. 1łyżka oleju
7. 30 dag pieczarek
8. 20 dag suszonych grzybów
9. Pół kilograma kiszonej kapusty
10. 1 cebula
11. Olej do smażenia
12....
Dieta ketogeniczna
Założenia diety opartej na tłuszczach
Od wielu już lat diety ketogeniczne są uznawane za najbardziej skuteczne. Opierają się głównie na spożywaniu tłuszczy oraz wyeliminowaniu węglowodanów. Osoby na diecie ketogenicznej muszą ograniczyć posiłki zawierające cukier, czyli między...