Jeśli po obiedzie zostanie nam trochę kaszy, nie wyrzucajmy jej. Można pozostałości wykorzystać na inny sposób, chociażby na placuszki przygotowywane specjalnie na kolację. Do miski z kaszą trzeba więc wbić dwa jajka. Dzięki nim ciasto nabierze lepkości i wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Jeśli w lodówce mamy trochę świeżego twarogu ? także możemy go dodać do przygotowywanego dania. Żółty ser nada słonego smaku, jeśli zetrzemy go trochę na tarce. Ubogaci je z pewnością zielony groszek lub kukurydza z puszki. Dochodzą jeszcze przyprawy, naturalnie sól, czerwona papryka, majeranek czy bazylia. Placki mogą być ostro przyprawione, będą wtedy smaczniejsze. Smażymy je na rozgrzanej patelni, tak jak klasyczne placki ziemniaczane. Po wyjęciu z patelni można je jeść od razu na ciepło, na przykład z przygotowanym sosem czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu. Jeśli nie mamy ze sobą czego wziąć na drugi dzień do pracy w ramach drugiego śniadania, można wykorzystać te placuszki, ponieważ dobrze smakują także na zimno.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Przetarg na urządzenia gastronomiczne
Dla każdego właściciela restauracji, początki jego działalności są czasem niezwykłej ekscytacji i chęci do pracy. Gdy zakupiliśmy już odpowiedni lokal i wiemy jak będzie wyglądać jego wnętrze, czas, aby pomyśleć o odpowiednim wyposażeniu. Urządzenia gastronomiczne...
Płaszczyki damskie
Płaszczyki damskie są nie tylko eleganckie, ale także funkcjonalne. Ich delikatne wzory i bogate kolory sprawiają, że każda kobieta będzie się czuła wyjątkowo.
Kawa do ekspresu przelewowego
Coraz więcej osób decyduje się na kupno do domu ekspresów do kawy.
Ekspres, zakup którego wydawał się kiedyś drogą fanaberią, powoli staje się normalnym sprzętem użytkowym w gospodarstwie domowym.
Jednak kupno ekspresu to nie wszystko, aby móc...