Placuszki z kaszy

0
251

Jeśli po obiedzie zostanie nam trochę kaszy, nie wyrzucajmy jej. Można pozostałości wykorzystać na inny sposób, chociażby na placuszki przygotowywane specjalnie na kolację. Do miski z kaszą trzeba więc wbić dwa jajka. Dzięki nim ciasto nabierze lepkości i wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Jeśli w lodówce mamy trochę świeżego twarogu ? także możemy go dodać do przygotowywanego dania. Żółty ser nada słonego smaku, jeśli zetrzemy go trochę na tarce. Ubogaci je z pewnością zielony groszek lub kukurydza z puszki. Dochodzą jeszcze przyprawy, naturalnie sól, czerwona papryka, majeranek czy bazylia. Placki mogą być ostro przyprawione, będą wtedy smaczniejsze. Smażymy je na rozgrzanej patelni, tak jak klasyczne placki ziemniaczane. Po wyjęciu z patelni można je jeść od razu na ciepło, na przykład z przygotowanym sosem czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu. Jeśli nie mamy ze sobą czego wziąć na drugi dzień do pracy w ramach drugiego śniadania, można wykorzystać te placuszki, ponieważ dobrze smakują także na zimno.