Przepis na cytrynówka z miodem ze spirytusu

0
224

Cudowna cytryna

Cytryna znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Oprócz dużej zawartości witaminy C, która wspiera odporność i pomaga w walce z przeziębieniem, cytryna zawiera także błonnik i minerały zasadowe. Dzięki nim cytryna wspomaga metabolizm (jest to bardzo istotne podczas odchudzania) i alkalizuje organizm.
Owoc cytryny ma bardzo charakterystyczny kolor (od jasnożółtego po niemal pomarańczowy), kwaśny smak i świeży zapach. Mimo, iż jej ojczyzną są południowo – wschodnie Chiny, cytryna jest jednym z najpopularniejszych owoców w naszym kraju i cieszy się powodzeniem przez cały rok. Zapewne głównym tego powodem jest jej wszechstronne zastosowanie w kuchni. Cytryna używana jest do wszelkiego rodzaju dań, sałatek, deserów i napojów, także tych alkoholowych (np. cytrynówka).
Ponadto cytryna jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu, tonizującemu i odświeżającemu.
Sok z cytryny może być także stosowany samodzielnie jako kosmetyk, np. dezodorant lub tonik.