Catering latem

0
310

Letnie potrawy dostępne w menu cateringowym znacznie różnią się od potraw popularnych zimą. Przede wszystkim letnia kuchnia zawiera wiele sałatek warzywnych oraz owocowych. Bak tu cięższych potraw w gęstych sosach. Popularne są jednak zimne mięsa, galaretki oraz kurczęta. Łatwiej znaleźć w menu letnim ryby, choć w cateringu dania rybne są stosunkowo mało popularne. Być może dlatego, że ryba jest niezwykle kłopotliwa w przechowywaniu a zatrucia daniami rybnymi są zwykle bardzo poważne. Latem klienci rezygnują z cięższych sosów majonezowych, wybierając te lżejsze: winegret oraz jogurtowe. Letnie desery musza zawierać owoce oraz odpowiednie przybrania owocowe. Latem firmy cateringowe obsługują wiele przyjęć weselnych. Okres wiosenny to przede wszystkim komunie. Niezależnie od pory roku catering zamawia się także na stypy. Menu w takim przypadku jest bardzo tradycyjne a napoje alkoholowe znacznie ograniczone. Menu letnie oprócz owoców i warzyw zawiera także wiele przystawek na zimno: wędliny, tartinki, niewielkie galaretki. Wśród dań głównych najpopularniejszymi są: pieczone kurczęta, schab a także wołowina. Znacznie rzadziej niż zimą w cateringu letnim serwuje się zupy. Nasz rodzimy catering najczęściej bazuje na tradycyjnych potrawach, z tego tez względu najpopularniejsza z podawanych zup jest rosół lub zupa pomidorowa z dużą ilością zielonej pietruszki. Mało popularne i rzadko zamawiane potrawy, to potrawy z mięsa mielonego. W tym wypadku zarówno klienci jak i przygotowujący catering do dań tego typu podchodzą bardzo ostrożnie.