Składniki:
1. 2,5 szklanki mąki pszennej
2. 1 szklanka cukru
3. 1 opakowanie cukru waniliowego
4. 2 jajka
5. 1 szklanka maślanki
6. Pół szklanki oleju
7. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
8. Bułka tarta
9. Pół kilograma jeżyn
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać olej i maślankę i dokładnie zmiksować. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy jajeczno – maślankowej. Dokładnie wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi)
Jeżyny dokładnie przebrać usuwając owoce mniej dojrzałe, uszkodzone i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą a następnie dokładnie osączyć i osuszyć.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowane ciasto. Przez sitko posypać tartą bułką i dopiero wtedy ułożyć umyte i osuszone jeżyny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić blaszkę z ciastem na około 45 minut.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.