Składniki:
1. 1 kilogram zmielonego twarogu
2. 15 dag śmietanki kremówki
3. 1 kisiel malinowy
4. 75 dag śliwek
5. 32,5 dag cukru
6. 5 jajek
7. 4 łyżki soku z cytryny
8. 2 budynie waniliowe
9. 3 łyżki kaszy manny
10. 1 łyżka syropu cukrowego
11. 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych
12. 3 łyżki grubych wiórków kokosowych
13. Mięta do dekoracji
Wykonanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Kisiel ugotować według przepisu na torebce i do gotowego włożyć śliwki. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, sok z cytryny, wsypać kaszę mannę i budynie; dokładnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzchu rozsmarować kisiel ze śliwkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około godzinę. Ostudzić. Brzegi placka posmarować cukrowym syropem i oprószyć drobnymi wiórkami kokosowymi a grubsze wiórki rozłożyć na wierzchu placka i udekorować listkami mięty.