Składniki:
Na ciasto:
1. 15 dag mąki
2. 10 dag cukru
3. 4 jajka
4. 1 opakowanie cukru waniliowego
5. 2 łyżki kakao
6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na bezę:
1. 3 białka
2. 15 dag cukru
3. 4 łyżki wiórków kokosowych
Oraz:
1. 60 dag śliwek
2. 10 dag cukru trzcinowego
3. 20 dag śmietany kremówki
4. 25 dag serka mascarpone
5. 1 cytryna
6. 1 kieliszek rumu
7. 1 opakowanie cukru waniliowego
8. Cynamon
9. 1 łyżka uprażonych wiórków kokosowych
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek; żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz z 4 łyżkami wody. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 12 minut.
Przygotować bezę: białka ubić z cukrem aż piana będzie lśniąca a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę rozłożyć na upieczonym cieście i wstawić do piekarnika (120 stopni Celsjusza) na około 45 minut.
Śliwki umyć, usunąć pestki i połówki owoców włożyć do rondla, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Podgrzewać aż cukier się rozpuści, skropić rumem i wystudzić. Serek zmiksować z sokiem i skórką otarta z cytryny. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i wymieszać z serkiem, nałożyć na gotowe ciasto z bezą, na wierzchu ułożyć śliwki i posypać wiórkami kokosowymi.