Składniki:
1. Pół kostki masła (12,5 dag)
2. 22, 5 dag cukru
3. 3 jajka
4. 20 dag mąki pszennej
5. 2 opakowania cukru waniliowego
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7. Pół litra śmietany kremówki
8. 3 tabliczki gorzkiej czekolady (30 dag)
9. 75 ml soku z cytryny
10. 4 łyżki gruszkowego likieru
11. 5 gruszek
12. Szczypta soli, pralinki i świeża mięta do dekoracji
Wykonanie:
Miękkie masło zmiksować z połową cukru, szczyptą soli i jednym cukrem waniliowym. Dodać jajka cały czas miksując. Jedną tabliczkę czekolady drobno posiekać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przesiać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić na około 35 minut do nagrzanego piekarnika (175 stopni).
Gruszki obrać (pół gruszki zostawić niedobrane), pokroić w cząstki i skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować 1,5 litra wody z cukrem, włożyć pokrojone gruszki i gotować 15 minut.
Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z 3 łyżkami śmietany; resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i likierem. Wymieszać z roztopioną czekoladą.
Na wystudzonym cieście rozsmarować połowę kremu i ułożyć ostudzone i dobrze odsączone owoce i przykryć resztą kremu. Wstawić, na co najmniej 5 godzin do schłodzenia a przed podaniem udekorować pokrojoną gruszką, pralinkami i miętą.