Drożdżowe paszteciki z kapustą

0
203

Składniki:

1. Niepełna szklanka ciepłego mleka
2. 40 dag mąki pszennej
3. 3 dag drożdży
4. 1 jajko
5. 1 łyżeczka cukru
6. 1łyżka oleju
7. 30 dag pieczarek
8. 20 dag suszonych grzybów
9. Pół kilograma kiszonej kapusty
10. 1 cebula
11. Olej do smażenia
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem i niewielką ilością ciepłego mleka i 1 łyżeczka mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać olej, szczyptę soli, rozczyn i wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Suszone grzyby umyć i zalać zimną wodą, namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić i drobno pokroić. Kwaszoną kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pół godziny. Odcedzić, odcisnąć i drobno posiekać.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać pieczarki i grzyby, przyprawić i mieszając przesmażyć, aż płyn odparuje. Dodać kapustę i wszystko razem smażyć. Ostudzić.
Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt, posmarować farszem i zwinąć a następnie pokroić na paszteciki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i upiec w piekarniku nagrzanym d o180 stopni.