Sałatka makaronowa z papryką

0
216

Składniki:

30 dag makaronu kokardki
2 jajka
1 duża czerwona cebula
1 ogórek sałatkowy
4 pomidory
Pół główki sałaty
2 żółte papryki
Pół szklanki sosu tatarskiego
Świeża zielenina do dekoracji
Olej
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Jajka włożyć do lekko osolonej wody, ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na małe kawałki.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Makaron po odlaniu wymieszać z 1 łyżka oleju (nie będzie się sklejał).
Cebulę obrać, przekroić na połówki a następnie pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić na nim cebulę, wymieszać z makaronem. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić.
Pomidory i ogórek sałatkowy, umyć i pokroić w drobną kostkę. Sałatę dokładnie opłukać i osuszyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodać do makaronu i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie polać tatarskim sosem i udekorować świeżą zieleniną.