Składniki:
1. 3 średniej wielkości buraczki
2. 20 dag wiśni (mogą być mrożone)
3. 1 łyżka octu balsamicznego
4. 1 łyżka cukru
5. Ćwierć łyżeczki cynamonu
6. Ćwierć łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu
7. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
8. 2 goździki
9. Sok z jednej pomarańczy
Wykonanie:
Buraczki wyszorować i ugotować w łupinkach lub upiec. Ostudzone obrać ze skórki i specjalną łyżką wyciąć z nich kulki. Włożyć do rondelka i skropić octem balsamicznym i ochłodzić. Do rondelka dołożyć wydrylowane wiśnie, sok z pomarańczy, cukier, goździki i pieprz i dusić kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody i wlać do buraczków. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i cynamonem. Można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło na przykład z surówką z kapusty pekińskiej.