Wiśniowa konfitura

0
235

Składniki:

1. 1 kilogram wiśni ( po wydrylowaniu)
2. 1 limonka ( wyciśnięty sok i otarta skórka)
3. 1 kilogram cukru żelującego 1:1
4. 1 łyżeczka rozgniecionych ziarenek zielonego pieprzu

Wykonanie:

Po wydrylowaniu, połowę wiśnie porozgniatać widelcem a resztę dać w całości, dodać skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok, zasypać cukrem żelującym i dokładnie wymieszać. Dodać rozgniecione ziarenka zielonego pieprzu. Garnek z owocami postawić na dużym ogniu i od zagotowania gotować jeszcze około 5 minut energicznie mieszając. Gorącą konfiturę nakładać do czystych, wyparzonych słoików i natychmiast dokładnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wiśniową konfiturę można zrobić także w trochę inny sposób: wiśnie zasypać 2/3 cukru i odstawić na 3 godziny, a potem dusić na małym ogniu przez 45 minut potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Odstawić na około 12 godzin. Drugiego dnia wsypać resztę cukru i znowu doprowadzić do wrzenia, zdjąć łyżką wytworzoną pianę. Trzeciego dnia zagotować i gorące nakładać do słoików.