Maliny z wiśniami

0
224

Składniki:

1. 60 dag wiśni
2. 60 dag malin
3. Pół kilograma cukru żelującego
4. 15 dag białej czekolady

Wykonanie:

Wiśnie oczyścić, opłukać i dokładnie osączyć na sitku, a następnie wydrylować.
Maliny przebrać, rozgnieść widelcem lub zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Półtora tabliczki białej czekolady połamać na niewielkie kawałeczki.
Wydrylowane wiśnie i przetarte maliny przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na dużym płomieniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować (cały czas mieszając) jeszcze około trzy minuty. Garnek zdjąć z ognia i dołożyć połamaną czekoladę.
Gorącą masę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoiczków i mocno je zakręcić, a następnie postawić do góry dnem. Po wystygnięciu wynieść do chłodnego i suchego miejsca. Tak przygotowaną konfiturę można przechowywać nawet 2 lata.