Warzywna pasta

0
183

Składniki:

1. 1 bakłażan
2. 2 pomidory
3. 1 cebula
4. 4 czerwone papryki
5. 2 ząbki czosnku
6. 60 ml oliwy
7. 1 łyżka drobnego cukru
8. Ocet winny do smaku
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Bakłażana pokroić w plasterki a papryki przekroić na połówki (usunąć pestki i białe włókna), warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia (papryki przekrojoną stroną do dołu) i upiec.
Po przestygnięciu obrać papryki ze skórki i razem z bakłażanem drobno pokroić.
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek po obraniu drobno posiekać.
W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, a następnie dodać do niej wszystkie warzywa, doprawić do smaku cukrem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dusić aż powstanie papkowata masa. Doprawić jeszcze do smaku octem winnym i ewentualnie solą i pieprzem, a następnie nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować około 20 minut (80 stopni Celsjusza), gorące słoiczki ustawić do góry dnem aż do wystygnięcia.
Pasta jest doskonała do grzanek, makaronu a nawet do mięs.