Składniki:
1. Półtora kilograma czerwonej porzeczki
2. Pół kilograma cukru żelującego 2:1
Wykonanie:
Porzeczki przebrać, oderwać od gałązek, usunąć szypułki. Owoce przełożyć do durszlaka i dokładnie opłukać pod strumieniem bieżącej wody. Odsączyć i szklankę owoców odłożyć. Pozostałe porzeczki zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko. Tak powstały sok przelać do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem żelującym wymieszać. Garnek z porzeczkami ustawić na dużym ogniu i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około 6 ? 8 minut na dużym ogniu. Zdjąć z powierzchni powstałą pianę.
Pozostałe porzeczki umieścić na sicie a to z kolei na garnku z gotującą się wodą i w ten sposób blanszować owoce. Gorącą galaretkę nakładać do wyparzonych wcześniej czystych słoiczków o pojemności 200 ml; do każdego słoiczka dokładać po dwie łyżki blanszowanych porzeczek i dokładnie zakręcać. Słoiki postawić na piętnaście minut do góry dnem, a po tym czasie odwrócić i po wystygnięciu wynieść do ciemnego i chłodnego miejsca.