Składniki:
1. 1,5 kilograma truskawek
2. Pęczek świeżej bazylii
3. Pół kilograma cukru żelującego
4. 1 łyżeczka białego pieprzu
Wykonanie:
Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od gałązek i drobno posiekać.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć i pokroić w drobniutką kosteczkę.
Pokrojone owoce wymieszać z białym pieprzem i zasypać cukrem żelującym w garnku, a następnie garnek ustawić na silnym płomieniu i doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około trzech minut. Na koniec dodać bazylię.
Nieduże słoiczki dokładnie umyć i wygotować. Schłodzić. Nałożyć do nich gotową konfiturę z truskawek i szczelnie zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka z wodą (na specjalnej wkładce lub ściereczce) i pasteryzować około dwadzieścia minut. Po wyjęciu z garnka, słoiczki ustawić do góry dnem. Przechowywać najwyżej 3-4 miesiące.