Sałatka fasolowa

0
194

Składniki:

1. 1 puszka białej fasoli
2. 1 puszka czerwonej fasoli
3. 1 cebula
4. 8 ząbków czosnku
5. 1 papryczka chili
6. 4 łyżki oliwy
7. 1 łyżeczka białego octu winnego
8. Po 3 gałązki świeżej bazylii, oregano, tymianku i natki pietruszki
9. 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
10. Sól, biały pieprz

Wykonanie:

Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać. Świeże zioła dokładnie opłukać i osuszyć. Oderwać kilka listków do dekoracji a resztę drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać; cebulę dosyć grubo pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili i jeszcze przez chwilkę razem smażyć. Dodać połowę świeżych i suszonych ziół. Podgrzewać aż zaczną intensywnie pachnieć. Wrzucić odsączoną i opłukaną fasolę, podgrzać i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać resztę ziół i ocet winny i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce, na co najmniej pół godziny przed podaniem.