Często jest tak, że wybierając masło, lub margarynę, nie patrzymy, w ogóle na ich skład. Bierzemy pierwszą lepszą z brzegu, albo sprawdzoną, którą już mamy sprawdzoną od lat. Ale, czy masło, lub margaryna się czymś różnią?. Przecież w wyglądzie są praktycznie identyczne. Podstawową różnicą między masłem, a margaryną, jest to, że margaryna rozsmarowuje się lepiej na kanapkach niż masło, gdyż masło, przed posmarowaniem trzeba wyjąć tak, z pół godziny z lodówki, żeby odtajało, bo inaczej będziemy kroić je w plasterki, a z masłem nie ma tego problemu. Również masło i margaryna dobrze smakują i mają nawet długi termin ważności. Masło zawiera witaminy A, D i E, a margaryna tylko A i D. Jednak zarówno masło jak i margaryna, oprócz zalet, mają też wady. Wadami masła są między innymi :jest źródłem cholesterolu, jest kaloryczne, zawiera w sobie duże ilości tłuszczu i tak już zostało wspomniane trudno się rozsmarowuje. Natomiast margaryny wadami są: witaminy, które zawiera, nie są pochodzenia naturalnego, oraz podsmażanie jej nie jest dla nas do końca zdrowe. Także jeden i drugi produkt, ma zarówno swoje wady jak i zalety. I to od nas zależy, co wybierzemy. Ale jednak i masło i margaryna przydadzą się w kuchni, gdyż np. margaryną możemy smarować blachy, przed włożeniem tam ciasta. Możemy również margarynę włożyć do garnczka i gotować na polewę do ciasta. Także dobrze jest mieć oba ta produkty pod ręką, bo zawsze do czegoś się przydadzą.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Pizza bez laktozy poznan
Jeśli chodzi o gusta, to każdy wie, że o nich się nie dyskutuje. Dotyczy to także naszych upodobań kulinarnych. Podczas, gdy jedni uwielbiają pizzę na grubym cieście, inni preferują zdecydowanie cienkie ciasto. Dlatego też zawsze...
Catering sosenka
Wybranie odpowiedniej firmy cateringowej nie jest prostym zadaniem, dlatego też zainteresowanym osobom przyda się dokładna analiza ofert dostępnych na rynku. Przede wszystkim usługi cateringowe muszą być świadczone na niezwykle wysokim poziomie, a co za tym...
Wystarczy tylko trochę cierpliwości
Wystarczy tylko trochę cierpliwości
Nie każdy jest mistrzem kuchni i czasem zdarzają się przypadki naprawdę beznadziejne – przypalanie każdego obiadu, rozgotowany ryż, przypalona patelnia. Warto jednak próbować wygrać z tym kulinarnym nieszczęściem – umiejętność gotowania to...




