Ogórki z musztardą.

0
197

Składniki:

1. 3 kilogramy ogórków
2. 1 litr wody
3. 1 szklanka 10 % octu
4. 1,5 szklanki cukru
5. 5 łyżeczek musztardy
6. 2 łyżki soli
7. Ziarenka czarnego pieprzu
8. Ziarenka ziela angielskiego
9. Liście laurowe
10. Ziarenka gorczycy

Wykonanie:

Przygotować zalewę: w garnku zagotować wodę z octem, solą, cukrem i musztardą. Wystudzić.
Ogórki dokładnie wyszorować miękką szczoteczką, opłukać i osuszyć. Jeśli są także większe sztuki ? przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
Słoiki umyć i wyprażyć. Ogórki układać pionowo w słoikach i do każdego włożyć po 3 ziarenka czarnego pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, po jednym liściu laurowym i po 4 ziarenka gorczycy. Można także wsypać niewielką ilość nasion kopru. Ogórki w słoikach zalać ostudzoną (i wymieszaną przed wlaniem) zalewą, słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować około 10 minut (80-90 stopni Celsjusza).