Papryka z grilla w zalewie

0
186

Składniki:

1. 1 kilogram niedużych różnokolorowych papryk
2. 0,60 litra oliwy
3. 1 główka czosnku
4. 2 gałązki rozmaryny
5. Kilka gałązek tymianku
6. Sól

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na funkcję grillowania i nagrzać do 250 stopni Celsjusza.
Papryki dokładnie umyć, osuszyć, rozciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne.
Blaszkę posmarować oliwą, ułożyć na niej papryki i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 8 minut, odwrócić na drugą stronę i zapiekać dalsze 8 minut (pilnować, aby skórka zbytni się nie przypaliła).
Tymianek i rozmaryn opłukać, porządnie strzepnąć z wody i dość grubo posiekać.
Czosnek obrać i ząbki pokroić w grube plasterki.
Na patelnię wlać 50 ml oliwy, rozgrzać i zeszklić na niej plasterki czosnku, a następnie dodać posiekane zioła i odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu wymieszać z pozostałą oliwą i doprawić solą do smaku.
Zgrillowane papryki układać w umytych i wyprażonych słoikach i zalać przygotowaną oliwą. Słoiki zakręcić i przez chwilę pasteryzować.