Placek śliwkowy z kruszonką

0
245

Składniki:

Na ciasto i kruszonkę:

1. 1 szklanka mleka
2. 80 dag mąki pszennej
3. 3 dag drożdży
4. 1 kostka masła
5. 1 jajko
6. 1 szklanka cukru
7. 1 opakowanie wiórków kokosowych
8. 1 kilogram śliwek

Na masę serową:

1. Pół kostki masła
2. Pół kilograma zmielonego twarogu
3. 1 jajko
4. Pół szklanki cukru
5. 1 opakowanie budyniu waniliowego

Wykonanie:

Połowę mleka podgrzać; do miski wsypać 3 szklanki mąki, zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i letnie mleko; wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Połowę masła stopić i wymieszać z resztą mleka.
Do zaczynu dodać 4 łyżki cukru, jajko i mleko z masłem. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Z połowy wiórków, reszty masa, mąki i cukru zagnieść kruszonkę.
Składniki na masę serową dokładnie utrzeć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem drożdżowym, posmarować masą serową, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut. Po wyjęciu posypać wiórkami kokosowymi.