Czy wiecie, jak zrobić tort ze zwykłych naleśników? Może Wam się wydawać, że taki pomysł jest właściwie niewykonywalny, ale to nieprawda. Wystarczy puścić wodze odrobiny fantazji. Smażymy na patelnie klasyczne naleśniki, z mąki, jajek i mleka. Zazwyczaj wszyscy wiedzą, jak się je robi. Każdy usmażony naleśnik przekładamy na płaski talerz. Na płasko smarujemy go tym, co akurat mamy pod ręką i chcemy zastosować ? dżem, powidła, konfitura, twaróg, serek homogenizowany, jogurt, itp. Na posmarowany naleśnik nakładamy kolejny usmażony i znowu smarujemy. Czynność tę powtarzamy do momentu, gdy uzbiera się nam solidna góra naleśników. Po zakończeniu smażenia bierzemy talerz głęboki i kładziemy go wnętrzem do dołu, dociskając do góry naleśników. Dzięki temu nadamy kształt torcikowi naleśnikowemu. Po odciśnięciu talerza w elastycznym cieście możemy jeszcze z wierzchu wszystko solidnie przysypać cukrem pudrem. Ciasto naleśnikowe kroi się tak, jak każde inne ciasto w formie okrągłej. Można je z powodzeniem serwować jako deser po obiedzie.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Buraczki z wiśniami
Składniki:
1. 3 średniej wielkości buraczki
2. 20 dag wiśni (mogą być mrożone)
3. 1 łyżka octu balsamicznego
4. 1 łyżka cukru
5. Ćwierć łyżeczki cynamonu
6. Ćwierć łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu
7. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
8. 2 goździki
9. Sok z jednej...
Szybka cytrynówka ze spirytusu
Tradycyjna nalewka cytrynowa
Posiadając odrobinę wprawy w kuchni i przyjemność z przebywania w niej, a jeszcze większą czerpiąc z częstowania gości naszymi wyrobami na pewno mieliśmy okazję zderzyć się z przepisem na klasyczną cytrynówkę, która, nie...
Niedostateczne zywienie
Wskutek niedostatecznego żywienia zwierząt rosnących następuje zahamowanie tempa ich wzrostu. Ale gdy później znajdą się one w warunkach optymalnego żywienia ? obserwuje się zjawisko kompensacji. Jeżeli okres niedożywienia trwał krótko ? następuje zarówno kompensacja masy...