Co warto wiedzieć o pomidorach?

0
225

Pomidory są najlepszym owocem końca lata. Kuszą nie tylko czerwonością, bo są różne odmiany, kolory, smaki i zapachy. Jeżeli wybierzemy się na targ to trudno będzie się nam zdecydować na jedną odmianę, bo jest ich naprawdę dużo. Jedzenie pomidorów zapewni nam młody wygląd i przeciwdziała nowotworom, co z całą pewnością można zaliczyć do ich plusów.
Pomidor krajowy to najpopularniejsza odmiana. Wyróżnia go jędrna, czerwona skórka i piękny zapach, a także okrągły kształt. Idealnie nadają się do sałatek lub jako dodatek do kanapki. Pomidor Gargamel to dość specyficzna odmiana. Wyróżnia go duża waga, czyli około 500-700 gramów sztuka. Skórka tej odmiany jest bardzo czerwona. Intensywny zapach pomidora sprawia, że najbardziej odpowiedni jest do sosów i zup.
Mniej znane, ale równie smaczne są pomidory śliwkowe. Charakteryzuje je podłużny kształt i czubek na dole. Ogromnym plusem tej odmiany jest to, że nie wypływa z niej sok przy krojeniu. Pomidory śliwkowe można kupić w odmianie żółtej lub czerwonej.