Ogniska bardzo często kojarzą się z okresem dzieciństwa i wyjazdów na kolonie, z gitarą i śpiewem. Dziś wszystko to zostało zastąpione przez grille, a przecież pieczone na ogniu kiełbaski są o niebo lepsze od tych grillowanych.
Oczywiście grill jest bardziej praktyczny, ponieważ możemy ustawić go właściwe wszędzie. Ognisko natomiast wymaga większej uwagi, ostrożności, a przede wszystkim odpowiedniego miejsca. Ognisko jest kojarzone z kiełbaskami, ale nie tylko to może zostać upieczone.
Innym powszechnym przysmakiem są ziemniaki pieczone w mundurkach. Można je nieco ulepszyć wycinając środek i wkładając tam jakieś warzywa. Ziemniak następnie powinien zostać owinięty w folię i pieczony przez pół godziny. Pieczona ryba jest hitem wśród tegorocznych fanów ognisk. Aby ryba była smaczna na początku koniecznie trzeba ją oczyścić, posolić, a do środka włożyć nasze ulubione zioła. Ryba zostaje później nabita na patyk i pieczona aż do uzyskania zadowalającego efektu. Przed zjedzeniem ryba może zostać natarta masłem i pokropiona cytryną.