Podstawowe polskie śniadanie w domach. I kolacja właściwie też. Nic zresztą dziwnego, bo danie jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a kto nie lubi jajecznicy? Czy istnieje łatwiejszy przepis? Jajecznicę można urozmaicać wieloma dodatkami, w zależności od tego, czym akurat dysponujemy: szynką, serem, pieczarkami, pomidorami, szczypiorkiem… A oprócz takiej klasycznej jajecznicy, istnieje także kilka innych rodzajów – amerykańska, angielska i francuska.
Jajecznica francuska jest znacznie delikatniejsza od podstawowej, jest bardzo maślana i mleczna, co wynika oczywiście z użytych składników. Na dwa jajka dodaje się 4 łyżki mleka oraz 2 łyżeczki rozpuszczonego masła, a dopiero potem taką mieszankę wlewa się na patelnię. Gdy zetnie się już mniej więcej połowa, trzeba dodać jeszcze jedną łyżeczkę masła. Jajecznica angielska, oprócz mleka i masła, które także jej nadają nieco delikatniejszego smaku, zawiera także utarty ser Chedar, pomidora, szczypiorek, a także (to, co najbardziej nietypowe) – sos Worcestershire. Z kolei jajecznika amerykańska jest bardziej intensywna w smaku w porównaniu do poprzednich. A to ze względu na składniki, które mogą w polskiej kuchni budzić kontrowersje. Do jajek dodaje się parówki, 2 łyżki śmietany, goździki oraz imbir. Bardzo mocna mieszanka!
sklep internetowy zdrowa żywność
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.