Zanim produkowana na masową skalę masa krówkowa pojawiła się na półkach polskich sklepów spożywczych ? trzeba było sobie radzić samemu. Kupowało się więc mleko skondensowane w puszkach i gotowało na gazie przez trzy godziny, aby w pełni zgęstniało. Gęste mleko służyło potem jako główny składnik nadzienia do różnego rodzaju ciast i deserów. Dzięki temu, że pojawiła się w sklepach gotowa masa krówkowa, nie trzeba już tracić czasu na zbędne gotowanie mleka. Masa ta jest niesamowicie słodka i idealna do każdego ciasta, którego smak chcemy wzbogacić. Wystarczy rozłożyć ją na klasyczne, kruche ciasto i posypać migdałami, aby cieszyć się przyzwoitym deserem. Proste ciasto z zastosowaniem masy krówkowej można uzyskać przy użyciu herbatników, budyniu oraz bitej śmietany. Na warstwę herbatników kładziemy masę krówkową, a potem nakrywamy kolejną porcją herbatników. Dochodzi budyń, a po nim następna warstwa ciastek, na którą wykładamy bitą śmietanę. Na wierzch można jeszcze zetrzeć gorzką czekoladę. To pyszne ciasto jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Mąka niezbędnik w kuchni
Mąka niezbędnik w kuchni
Czy mąka jest niezbędna w kuchni?. Jest to produkt, bardzo często używany, przy przygotowaniu różnych potraw, czy to ciast, czy zup, czy innych rzeczy. Ciężko jest sobie wyobrazić kuchnię bez grama mąki....
Dieta lowcarb Wrocław
Dietetyk Wrocław - lowcarb
W dzisiejszym świecie niezwykłe popularnym stało się dążenie do szczupłej, wysportowanej sylwetki. Fit - branża przeżywa właśnie swoje 5 minut na scenie. W samym Wrocławiu funkcjonuje niezwykle wielu dietetyków i trenerów, którzy...