Zanim produkowana na masową skalę masa krówkowa pojawiła się na półkach polskich sklepów spożywczych ? trzeba było sobie radzić samemu. Kupowało się więc mleko skondensowane w puszkach i gotowało na gazie przez trzy godziny, aby w pełni zgęstniało. Gęste mleko służyło potem jako główny składnik nadzienia do różnego rodzaju ciast i deserów. Dzięki temu, że pojawiła się w sklepach gotowa masa krówkowa, nie trzeba już tracić czasu na zbędne gotowanie mleka. Masa ta jest niesamowicie słodka i idealna do każdego ciasta, którego smak chcemy wzbogacić. Wystarczy rozłożyć ją na klasyczne, kruche ciasto i posypać migdałami, aby cieszyć się przyzwoitym deserem. Proste ciasto z zastosowaniem masy krówkowej można uzyskać przy użyciu herbatników, budyniu oraz bitej śmietany. Na warstwę herbatników kładziemy masę krówkową, a potem nakrywamy kolejną porcją herbatników. Dochodzi budyń, a po nim następna warstwa ciastek, na którą wykładamy bitą śmietanę. Na wierzch można jeszcze zetrzeć gorzką czekoladę. To pyszne ciasto jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Kwasy omega 3 na co wpływają
Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że moglibyśmy się odżywiać nieco zdrowiej. Każdy z nas na pewno nie ucierpiałby na zamianie batoników czy drożdżówek na zdrowe potrawy bogate w witaminy oraz kwasy Omega...
Śliwkowy sernik
Składniki:
1. 1 kilogram zmielonego twarogu
2. 15 dag śmietanki kremówki
3. 1 kisiel malinowy
4. 75 dag śliwek
5. 32,5 dag cukru
6. 5 jajek
7. 4 łyżki soku z cytryny
8. 2 budynie waniliowe
9. 3 łyżki kaszy manny
10. 1 łyżka syropu...
Thermomix
Thermomix - nowa rewolucja w kuchni, której nie można przegapić. Dzięki temu inteligentnemu urządzeniu gotowanie stanie się przyjemnością nawet dla najbardziej wymagających kucharzy. Poznaj smak doskonałości z Thermomixem.