Wiele nalewek i likierów przygotować możemy domowymi metodami. Jak się okazuje ? nadawać się do tego mogą także cukierki. Klasyczne kukułki mają w swojej zawartości alkohol, ale możemy na ich bazie przygotować świetny napój alkoholowy, który smakiem pobije na głowę wszelkie likiery typu advocat i inne. Cukierki kukułki rozpuścić musimy na jednolitą masę w gotującej się wodzie. Nie zajmie to zbyt wiele czasu, bo cukier przecież rozpuszcza się szybko. Gotową masę kukułkową należy potem schłodzić, więc najlepiej będzie włożyć garnek do miski wypełnionej lodowatą wodą. Gdy likier jest już ostudzony ? dodajemy spirytus lub wódkę. Dolewajmy go tak, aby całkowicie nie rozrzedzić likieru. Będzie miał on i tak już wysoką zawartość procentową. Likier kukułowy ma jasny, brązowy kolor, pływać w nim będą jeszcze drobinki cukierków, dające jeszcze przyjemny, ostry posmak. Likier po wymieszaniu przelewamy do butelek i chłodzimy. Pić ten specjał można właściwie na bieżąco. Świetnie smakuje przy spożywaniu ciast i ciasteczek, na przykład podczas leniwego popołudnia.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Zagłęb się w Świat Mrożenia: Poradnik poświęcony Workom do Mrożenia
W dzisiejszym zabieganym świecie, kiedy czas to luksus, a gotowanie staje się coraz bardziej wyrafinowane, przechowywanie żywności w sposób skuteczny i praktyczny staje się niezmiernie istotne. Wśród różnych metod przechowywania, worki do mrożenia odgrywają kluczową...
Żywność bezglutenowa poznań
Zdrowa żywność Kraków i żywność dla diabetyków
Zdrowa żywność.
Pewnie nie muszę nikomu tłumaczyć jak ważne jest zdrowe odżywianie się. W dzisiejszych czasach jest to już tak powszechne, że prawie każdy stara się żyć jak najbardziej fit...
Papryka z grilla w zalewie
Składniki:
1. 1 kilogram niedużych różnokolorowych papryk
2. 0,60 litra oliwy
3. 1 główka czosnku
4. 2 gałązki rozmaryny
5. Kilka gałązek tymianku
6. Sól
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na funkcję grillowania i nagrzać do 250 stopni Celsjusza.
Papryki dokładnie umyć, osuszyć, rozciąć na połówki...




