Technolog żywności zajmuje się nadzorowaniem procesu produkcji żywności. Jego zadaniem jest dbanie o wysoką jakość (kontroluje jakość surowca). Technolog opracowuje nowe receptury, a także zajmuje się opracowywaniem niezbędnej dokumentacji. Osoba pracująca w tym zawodzie powinna mieć ukończone studia na kierunku technologia żywności. Najczęściej po 3,5 roku uzyskuje się tytuł inżyniera, a po 1,5 roku tytuł magistra. Technolog żywności powinien znać systemy BRC i HCC, a także polskie i europejskie prawo żywieniowe. Konieczna jest też znajomość języka angielskiego związanego z branżą. Technolog musi być osobą systematyczną, dokładną i odpowiedzialną. Powinien też umieć pracować w grupie. Praca technologa wiąże się z dużym stresem i odpowiedzialnością. Technolog może podjąć pracę w miejscach takich jak: cukiernie, zakłady przetwórstwa owoców, zakłady produkcji żywności, piekarnie. Wynagrodzenie technologia żywności zależne jest od doświadczenia i posiadanych kwalifikacji. Pensja technologa żywności waha się od 3 do 5 tysięcy złotych brutto.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Jak spędzić czas wolny z rodziną? – Restauracja „Pod Sosną”
Żyjemy w czasach, kiedy każdy jest wiecznie zabiegany. Praca, szkoła, obowiązki domowe - to wszystko sprawia, że cierpią nasze relacje z najbliższymi. Rodzina to jedyni ludzie, którzy nigdy się od nas nie odwrócą i obdarzą...
Sałatka jak gyros
Składniki:
1. Pół kapusty pekińskiej
2. 1 pierś z kurczaka
3. 5 ogórków konserwowych
4. 1 puszka kukurydzy
5. 2 marchewki
6. Pół słoiczka majonezu
7. Pół słoiczka keczupu
8. Olej
9. Przyprawa do gyrosa
10. 1 opakowanie przyprawy do sałatek koperkowo ? ziołowej
Wykonanie:
Mięso z...
Bluzki damskie eleganckie
W naszym artykule poświęconym bluzkom damskim eleganckim przyjrzymy się najnowszym trendom w modzie, które harmonijnie łączą elegancję z kobiecą delikatnością i wyrafinowanym stylem. Zapraszamy do lektury!