Technolog żywności zajmuje się nadzorowaniem procesu produkcji żywności. Jego zadaniem jest dbanie o wysoką jakość (kontroluje jakość surowca). Technolog opracowuje nowe receptury, a także zajmuje się opracowywaniem niezbędnej dokumentacji. Osoba pracująca w tym zawodzie powinna mieć ukończone studia na kierunku technologia żywności. Najczęściej po 3,5 roku uzyskuje się tytuł inżyniera, a po 1,5 roku tytuł magistra. Technolog żywności powinien znać systemy BRC i HCC, a także polskie i europejskie prawo żywieniowe. Konieczna jest też znajomość języka angielskiego związanego z branżą. Technolog musi być osobą systematyczną, dokładną i odpowiedzialną. Powinien też umieć pracować w grupie. Praca technologa wiąże się z dużym stresem i odpowiedzialnością. Technolog może podjąć pracę w miejscach takich jak: cukiernie, zakłady przetwórstwa owoców, zakłady produkcji żywności, piekarnie. Wynagrodzenie technologia żywności zależne jest od doświadczenia i posiadanych kwalifikacji. Pensja technologa żywności waha się od 3 do 5 tysięcy złotych brutto.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Żywność dla diabetyków
Cukry dla diabetyków
Diabetyk jest osobą zmagającą się z chorobą cukrzycową, czyli chorobą metaboliczną charakteryzującą się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Choroba ta jest wynikiem zaburzeń komórek trzustki w produkcji insuliny lub jej działania. Przewlekła i...
Nalewki na spirytusie cytrynówka
O cytrynówce słów kilka
Nalewka, jak sama nazwa wskazuje, jest trunkiem, który powstaje w wyniku "nalewania", co odnosi się konkretniej do zalewania alkoholem owoców i ziół. Mimo że sama nazwa w języku polskim funkcjonuje od niedawna,...
Ustawienie stołów
Przyjęcia okolicznościowe są wielka uroczystością, a bywają one bardzo rożne, ale jedno je wszystkie łączy, a jest to fakt, że trzeba je dobrze zorganizować, ponieważ bez tego nie mają one szans powodzenia. Przyjęcia takie trzeba...




