Technolog żywności zajmuje się nadzorowaniem procesu produkcji żywności. Jego zadaniem jest dbanie o wysoką jakość (kontroluje jakość surowca). Technolog opracowuje nowe receptury, a także zajmuje się opracowywaniem niezbędnej dokumentacji. Osoba pracująca w tym zawodzie powinna mieć ukończone studia na kierunku technologia żywności. Najczęściej po 3,5 roku uzyskuje się tytuł inżyniera, a po 1,5 roku tytuł magistra. Technolog żywności powinien znać systemy BRC i HCC, a także polskie i europejskie prawo żywieniowe. Konieczna jest też znajomość języka angielskiego związanego z branżą. Technolog musi być osobą systematyczną, dokładną i odpowiedzialną. Powinien też umieć pracować w grupie. Praca technologa wiąże się z dużym stresem i odpowiedzialnością. Technolog może podjąć pracę w miejscach takich jak: cukiernie, zakłady przetwórstwa owoców, zakłady produkcji żywności, piekarnie. Wynagrodzenie technologia żywności zależne jest od doświadczenia i posiadanych kwalifikacji. Pensja technologa żywności waha się od 3 do 5 tysięcy złotych brutto.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Sałatka jajeczna z polędwicą
Składniki:
1. 5 dużych jajek
2. 10 dag polędwicy (może być szynka, ogonówka)
3. Pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
4. Pół szklanki gęstej śmietany
5. Pół pęczka zielonej pietruszki
6. Pół pęczka szczypiorku
7. Pół pęczka koperku
8. Ostra papryka w proszku
9. Sól,...
Projekt budowlany lokalu gastronomicznego
Przestrzeń każdego lokalu, zarówno mieszkalnego jak i użytkowego, powinna być dobrze zorganizowana. Ma to znaczenie przynajmniej z kilku powodów - po pierwsze wszystkie meble i ściany muszą być rozmieszczone w taki sposób, aby nie przeszkadzały...
Pomysły na kulinaria
Pomysły na gotowanie, mogą niekiedy zmienić całkowicie nasze ogólne plany, jak i pomysły na lepsze życie. Wszystkie są przystosowane tak, aby móc dzięki nim się czegoś przyuczyć, jak i przystosować do codziennych potrzeb, które ma...