Technolog żywności zajmuje się nadzorowaniem procesu produkcji żywności. Jego zadaniem jest dbanie o wysoką jakość (kontroluje jakość surowca). Technolog opracowuje nowe receptury, a także zajmuje się opracowywaniem niezbędnej dokumentacji. Osoba pracująca w tym zawodzie powinna mieć ukończone studia na kierunku technologia żywności. Najczęściej po 3,5 roku uzyskuje się tytuł inżyniera, a po 1,5 roku tytuł magistra. Technolog żywności powinien znać systemy BRC i HCC, a także polskie i europejskie prawo żywieniowe. Konieczna jest też znajomość języka angielskiego związanego z branżą. Technolog musi być osobą systematyczną, dokładną i odpowiedzialną. Powinien też umieć pracować w grupie. Praca technologa wiąże się z dużym stresem i odpowiedzialnością. Technolog może podjąć pracę w miejscach takich jak: cukiernie, zakłady przetwórstwa owoców, zakłady produkcji żywności, piekarnie. Wynagrodzenie technologia żywności zależne jest od doświadczenia i posiadanych kwalifikacji. Pensja technologa żywności waha się od 3 do 5 tysięcy złotych brutto.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Tanie restauracje na wesele Poznań
Restauracja na wesele Poznań i restauracja Komorniki
Dobra restauracja na wesele - jak ją wybrać?
Ślub i wesele to bez wątpienia jeden z dni naszego życia, który chcemy zapamiętać na zawsze. Planowanie trwa często miesiącami i chcemy...
Pizza z dowozem Bielsko Biała
Pizzerie przeżywają nieustający rozkwit. Każdy chyba lubi sobie czasami odwiedzić miejsce, w którym może smacznie zjeść. Dobra pizza jest renomą restauracji i przyciąga klientów również na inne serwowane tam posiłki. To typowo włoskie danie robi...
Catering czy kuchnia własna
Większość pań domu przed każdym większym zjazdem rodzinnym zastanawia się czy zdecydować się na catering, czy własną kuchnię. Z pewnością zalet cateringu jest dużo więcej. Pierwsza z nich jest u gotowy jadłospis. Nie trzeba więc...