Jedzenie przodków
Co kiedyś jedli nasi dziadkowie i nasze babcie? Czy były to tak „wygodne” pokarmy jak teraz? Gotowe pomidory w puszcze, gotowe gołąbki, pierogi z rozmaitym nadzieniem, flaczki, ryba po grecku, odpowiednio przygotowany śledź itd.? Co więcej, czy potrawy te były tak samo smaczne, zdrowe i miały taki długi termin przydatności do spożycia jak obecnie? Trzeba sobie powiedzieć prawdę w oczy – NIE! To były potrawy zupełnie innej jakości, bez zbędnych dodatków, ulepszaczy smaku, konserwantów itp. Nasi dziadkowie dzięki temu żyli o wiele zdrowiej i dłużej, nie chorowali na nowotwory… A teraz? Żywiąc się tym wszystkim, co znajdujemy na sklepowych półkach jesteśmy narażeni na wiele skutków ubocznych i chorób. Dieta odkwaszająca jest jedną z bardzo często stosowanych diet, ponieważ nasze żołądki nie radzą sobie z nadmiarem wydzielanych kwasów. Podobnie dieta w chorobach wątroby – często stosowana, gdyż wątroba nie nadąża wytwarzać odpowiednich substancji i jest zbyt obciążona. Niestety takie mamy czasy…