Cytrynówka jest bardzo mocną nalewką przygotowaną na bazie cytryn. Jej dużą zaletą jest to, że można ją bardzo szybko przygotować. W przeciągu paru dni jest ona gotowa do degustacji.
Nalewki wykonane na bazie cytryn charakteryzują się wybornym, nieco słodko-kwaśnym smakiem. Powszechna obecność tych cytrusów na polskim rynku sprawia, że cytrynówkę można przygotować bez względu na porę roku.
Wielu smakoszy wybornych trunków przygotowuje tę nalewkę na białym lub trzcinowym cukrze lub też na naturalnym miodzie. Oba rodzaje smakują wyśmienicie i są warte spróbowania.
Bez względu na to, którą wersję się wybierze, to do przygotowania cytrynówki najlepiej jest użyć zdrowych, ekologicznych cytryn, które to nie były woskowane czy też opryskiwane.
Do przygotowania tej smacznej nalewki potrzebna jest zarówno skórka jak i wyciśnięty sok z cytryn. Warto usunąć z nich pestki, gdyż w przeciwnym razie nalewka może mieć lekko gorzkawy posmak.
Do przygotowania cytrynówki trzeba użyć mocny alkohol, który doskonale pochłonie smak cytrusów. W tym celu najlepiej jest użyć czysty spirytus, wódkę czy też brandy.
Nalewkę tą można dodatkowo aromatyzować innymi cytrusami takimi jak: limonka, mandarynka lub pomarańcza. Smak nalewki znacznie wzbogacają również zioła i przyprawy, wśród których można wymienić: imbir, miętę , kardamon oraz ziarna kawy.