Nalewka, jak sama nazwa wskazuje, jest trunkiem, który powstaje w wyniku „nalewania”, co odnosi się konkretniej do zalewania alkoholem owoców i ziół. Mimo że sama nazwa w języku polskim funkcjonuje od niedawna, Polacy raczyli się nalewkami już setki lat temu, zaś w innych regionach świata podobne napoje znane są od starożytności.
Jedną z najpopularniejszych nalewek jest cytrynówka, przygotowywana najczęściej ze skórek owoców drzewa cytrynowego (niektóre przepisy zalecają jednak użycie całych owoców). Cytrynówka to świetne rozwiązanie dla osób nieprzepadających za czystą wódką i za zbyt słodkimi trunkami. Jej kwaskowaty smak sprawia, że od lat ma wielu zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie bez niej urodzin czy imienin.
O czym pamiętać przygotowując trunek z cytryn? Przede wszystkim należy pamiętać o ich wyparzeniu, a także o usunięciu białych części – są one wyjątkowo gorzkie i mogą popsuć smak całej nalewki. Wielką zaletą cytrynówki jest fakt bardzo szybkiego „dojrzewania” – już po kilku dniach można cieszyć się jej smakiem.