W Polsce ostatnimi czasy wraca do łask piękna tradycja wytwarzania destylatów owocowych w domowym zaciszu na własny użytek. Świetną okazją do tego, aby zacząć swoją przygodę z tego typu hobby jest sezon na dodatki, z których taki destylat możemy stworzyć. Najczęściej wybieranymi dodatkami są na przykład igły sosnowe, czy wszelkiej maści owoce – maliny, porzeczki, jagody, borówki, czy aronia. Jednym z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania napitków jest także cytrynówka, której bazą jest oczywiście sok z cytryny. Oczywiście poza samym sokiem, należy zadbać o odpowiedniej jakości alkohol potrzebny do produkcji takiego destylatu. Niektórzy początkujący amatorzy wytwarzania mocnych alkoholi stosują do tego celu czystą wódkę, inni najtańszy spirytus. Jednak najlepsze jakościowo cechy posiadają destylaty stworzone na bazie czystego spirytusu o dobrej jakości, który zapewnia odpowiednie doznania smakowe. Charakterystyczny cytrynowy posmak można także podbić, dodając do przygotowanego roztworu skórki cytrynowej.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Co warto wiedzieć o pomidorach?
Pomidory są najlepszym owocem końca lata. Kuszą nie tylko czerwonością, bo są różne odmiany, kolory, smaki i zapachy. Jeżeli wybierzemy się na targ to trudno będzie się nam zdecydować na jedną odmianę, bo jest ich...
Dieta lowcarb Wrocław
Dietetyk Wrocław - lowcarb
W dzisiejszym świecie niezwykłe popularnym stało się dążenie do szczupłej, wysportowanej sylwetki. Fit - branża przeżywa właśnie swoje 5 minut na scenie. W samym Wrocławiu funkcjonuje niezwykle wielu dietetyków i trenerów, którzy...
Nasiona feminizowane automaty co to znaczy
Jacek wyjechał do Holandii pięć lat temu. Pracował w fabryce jako pracownik produkcyjny. Nie zarabiał źle, wystarczało na podstawowe potrzeby. W pracy poznał Karolinę. Zaczęli się spotykać, postanowili zamieszkać razem, aby zaoszczędzić pieniądze. Po roku...