W Polsce ostatnimi czasy wraca do łask piękna tradycja wytwarzania destylatów owocowych w domowym zaciszu na własny użytek. Świetną okazją do tego, aby zacząć swoją przygodę z tego typu hobby jest sezon na dodatki, z których taki destylat możemy stworzyć. Najczęściej wybieranymi dodatkami są na przykład igły sosnowe, czy wszelkiej maści owoce – maliny, porzeczki, jagody, borówki, czy aronia. Jednym z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania napitków jest także cytrynówka, której bazą jest oczywiście sok z cytryny. Oczywiście poza samym sokiem, należy zadbać o odpowiedniej jakości alkohol potrzebny do produkcji takiego destylatu. Niektórzy początkujący amatorzy wytwarzania mocnych alkoholi stosują do tego celu czystą wódkę, inni najtańszy spirytus. Jednak najlepsze jakościowo cechy posiadają destylaty stworzone na bazie czystego spirytusu o dobrej jakości, który zapewnia odpowiednie doznania smakowe. Charakterystyczny cytrynowy posmak można także podbić, dodając do przygotowanego roztworu skórki cytrynowej.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Agencja pracy pracownicy z Ukrainy
Agencja pracy zapewniała pracowników z Ukrainy dla lokalnych firm, wspierając ich misję i rozwój. Ich zaangażowanie wpłynęło pozytywnie na lokalną gospodarkę i związało obie strony w długotrwałe relacje.
Truskawki w soku własnym
Składniki:
1. 1 kilogram świeżych, dojrzałych truskawek
2. 40 dag cukru
3. 1 limonka
4. 1 laska wanilii
Wykonanie:
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i dobrze osączyć. Owoce poukładać w słoikach i przesypać cukrem. Do każdego słoja dołożyć kilka plasterków limonki...
Kuchenne programy
W telewizji na każdej stacji można pooglądać programy kulinarne. Każdy kto ma na to ochotę może przygotować taką potrawę samemu w domu. Jednakże większość tych programów przedstawia w swej ramówce bardzo wymyślne potrawy, które w...