W Polsce ostatnimi czasy wraca do łask piękna tradycja wytwarzania destylatów owocowych w domowym zaciszu na własny użytek. Świetną okazją do tego, aby zacząć swoją przygodę z tego typu hobby jest sezon na dodatki, z których taki destylat możemy stworzyć. Najczęściej wybieranymi dodatkami są na przykład igły sosnowe, czy wszelkiej maści owoce – maliny, porzeczki, jagody, borówki, czy aronia. Jednym z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania napitków jest także cytrynówka, której bazą jest oczywiście sok z cytryny. Oczywiście poza samym sokiem, należy zadbać o odpowiedniej jakości alkohol potrzebny do produkcji takiego destylatu. Niektórzy początkujący amatorzy wytwarzania mocnych alkoholi stosują do tego celu czystą wódkę, inni najtańszy spirytus. Jednak najlepsze jakościowo cechy posiadają destylaty stworzone na bazie czystego spirytusu o dobrej jakości, który zapewnia odpowiednie doznania smakowe. Charakterystyczny cytrynowy posmak można także podbić, dodając do przygotowanego roztworu skórki cytrynowej.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Kuchnie na Wymiar Wałbrzych: Perfekcyjne Rozwiązania Dla Twojej Kuchni
W dzisiejszych czasach kuchnia to nie tylko miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki, ale również serce naszego domu, miejsce spotkań rodziny i przyjaciół oraz przestrzeń do tworzenia wyjątkowych doświadczeń kulinaranych. Dlatego tak istotne jest, aby kuchnia była...
Czy można mieszać kuchnię polską z innymi kuchniami świata?
Czy można mieszać kuchnię polską z innymi kuchniami świata?
Oczywiście, że tak. Tutaj jest Twoja dobra wola w łączeniu smaków. Możesz sobie łączyć wszystkie kuchnie świata, z naszą regionalną, jeśli tylko będzie Ci to smakowało. Wszystko...
Dieta bogatoresztkowa
Dieta bogatoresztkowa - co warto o niej wiedzieć?
Dieta bogatoresztkowa to taka, która dostarcza nam więcej błonnika. W ten sposób możemy leczyć niektóre choroby, a także zapobiegać ich powstawaniu. Normalna dieta powinna dostarczać około 25-40 g...