W Polsce ostatnimi czasy wraca do łask piękna tradycja wytwarzania destylatów owocowych w domowym zaciszu na własny użytek. Świetną okazją do tego, aby zacząć swoją przygodę z tego typu hobby jest sezon na dodatki, z których taki destylat możemy stworzyć. Najczęściej wybieranymi dodatkami są na przykład igły sosnowe, czy wszelkiej maści owoce – maliny, porzeczki, jagody, borówki, czy aronia. Jednym z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania napitków jest także cytrynówka, której bazą jest oczywiście sok z cytryny. Oczywiście poza samym sokiem, należy zadbać o odpowiedniej jakości alkohol potrzebny do produkcji takiego destylatu. Niektórzy początkujący amatorzy wytwarzania mocnych alkoholi stosują do tego celu czystą wódkę, inni najtańszy spirytus. Jednak najlepsze jakościowo cechy posiadają destylaty stworzone na bazie czystego spirytusu o dobrej jakości, który zapewnia odpowiednie doznania smakowe. Charakterystyczny cytrynowy posmak można także podbić, dodając do przygotowanego roztworu skórki cytrynowej.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Meble gastronomiczne
Przed założeniem naszej wymarzonej kawiarni, musimy załatwić wiele spraw bez których jej otwarcie nie będzie możliwe. Przede wszystkim musimy zdobyć wszelkie niezbędne pozwolenia i zaświadczenia urzędowe. Między innymi do celów sanitarno - epidemiologicznych oraz przeciwpożarowych....
Imprezy okolicznościowe Warszawa
Jednym z kluczowych aspektów organizacji własnej imprezy jest jej odpowiednie zaplanowanie. Wbrew temu, co można byłoby sądzić i co sugerują pozory, wcale nie jest ono tak łatwe i wymaga od nas pomyślenia, dobrej organizacji i...
Catering dla szkoły
Catering dla szkoły
Zima to dla wielu szkół czas studniówek, czyli imprez przedmaturalnych. Każda taka impreza nie może odbyć się bez poczęstunku, czyli nie tylko suto zastawionych stołów, ale też wielu dań gorących, które są serwowane...