Nasza babcie w kuchni zazwyczaj używały smalcu i zwykłego oleju rzepakowego. Na szczęście czasy się zmieniają i o ile z tych tłuszczy nadal korzystamy okazjonalnie, to mamy też do wyboru o wiele, wiele więcej olejów, które proponuje nam rynek.
Wystarczy wspomnieć o oleju z pestek winogron, rzepakowym, słonecznikowym, z pestek dyni, czy konopnym.
Mają one wiele zastosowań, jedna z nich bardziej nadają się do sałatek i spożywania na zimno, inne świetnie sprawdzą się w smażeniu dań czy ich gotowaniu.
Warto zapoznać się szczególnie z jednym z nich. Olej konopny jest produktem, którego wartość odżywcza jest nieoceniona. Jego łagodny smak z pewnością nada się do przyrządzania rozmaitych dań, a przy okazji jest on niesamowicie zdrowy. Wysoka zawartość witamin i kwasów omega-3 czynią z niego produkt cudowny, który hamuje rozwój nowotworów, wzmacnia różne układy naszego organizmu, a przy okazji świetnie, lekko orzechowo smakuje.
Warto zapoznać się z zaletami oleju konopnego i na stałe włączyć go do swojej diety.