Wybór produktów spożywczych w sklepach jest bardzo duży. Jednak nie wszystkim udaje się znaleźć to, czego poszukują. Współcześnie coraz więcej osób poświęca więcej czasu na zakupy, chcąc włożyć do koszyka wartościowe produkty. Z analizy listy składników wynika często, że bardzo trudno jest w zwykłym sklepie znaleźć żywność pozbawioną dodatku polepszaczy, barwników czy konserwantów.
Pozostają więc zakupy w sklepach z żywnością ekologiczną, na targu lub w pobliskim warzywniaku. Można tam nabyć zdrowe i smaczne produkty pochodzące od rolników. Sezonowe owoce i warzywa, a także grzyby, strączki czy orzechy królują na bazarach. Lokalna żywność nie bez przyczyny cieszy się tak dużym zainteresowaniem. Osoby dbające o siebie wybierają ekologiczne jedzenie, chcąc uniknąć spożywania sztucznych dodatków, które w nadmiarze bywają szkodliwe. W ten sposób postępuje coraz więcej konsumentów, bo z roku na rok zwiększa się świadomość co do tego, że prawidłowo zbilansowana dieta z przewagą produktów naturalnych pomoże uniknąć wielu problemów zdrowotnych zarówno obecnie, jak i w przyszłości. Chociaż lokalna żywność dostępna jest na targach, w warzywniakach i sklepach ekologicznych, nie są to jedyne miejsca, w których można ją kupić. Popularnością cieszą się również zakupy bezpośrednio od znajomego gospodarza. Z kolei niektóre osoby decydują się na samodzielną uprawę warzyw w ogródku czy na działce. Nie da się zaprzeczyć temu, że jedzenie lokalne pochodzące z upraw ekologicznych to doskonała alternatywa dla masowo produkowanej żywności sprzedawanej w każdym sklepie.