Makaron z sosem grzybowym

0
150

Składniki:

1. 1 opakowanie makaronu na przykład świderki
2. 1 szklanka suszonych mieszanych grzybów
3. 1 duża cebula
4. 1 łyżka mąki pszennej
5. 2 łyżki masła
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Grzyby umyć i zalać 3 szklankami niegazowanej wody mineralnej i pozostawić do namoczenia, a po jakimś czasie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki i dodać do grzybów. Gotować na małym ogniu aż do miękkości. Wywar odcedzić, cebulę wyrzucić a grzyby drobno posiekać lub nawet zmielić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, którą następnie rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów, dodać rozdrobnione grzyby, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i podawać z sosem grzybowym. Można udekorować zieloną pietruszką.