Kuchnia Pekińska – odkryj smaki stolicy Chin

0
260
Healthy eating: group of fresh multicolored foods to help lower cholesterol levels and for heart care shot on wooden table. The composition includes oily fish like salmon. Beans like Pinto beans and brown lentils. Vegetables like garlic, avocado, broccoli, eggplant and tomatoes. Fruits like apple, grape, orange and berries. Nuts like almonds and walnuts. Soy products like tofu and soybeans. Cereals and seeds like chia seeds, flax seeds, oatmeal and barley. Olive oil, dark chocolate and yogurt with added sterols and stanols. High resolution 42Mp studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

Kuchnia chińska słynie z różnorodności smaków, aromatów i tekstur, które zaskakują i zachwycają podniebienia na całym świecie. Jedną z najważniejszych gałęzi kuchni chińskiej jest kuchnia pekińska, której korzenie sięgają starożytnych czasów. Dziś ta niezwykła kuchnia jest wciąż obecna w stolicy Chin, przyciągając turystów i smakoszy z całego świata. Oto kilka faktów i ciekawostek na temat kuchni pekińskiej.

Historia kuchni pekińskiej

Kuchnia pekińska ma ponad 500 lat historii i była zawsze związana z dynastiami rządzącymi Chinami. Zaczynała jako kuchnia pałacowa, której jedzenie było przygotowywane przez najlepszych kucharzy dla cesarzy i ich rodzin. Wraz z upadkiem dynastii Qing, kuchnia ta stała się dostępna dla szerszego grona ludzi, a dziś jest jedną z najpopularniejszych kuchni w Chinach.

Charakterystyka smaków kuchni pekińskiej

Kuchnia pekińska słynie z różnorodności i subtelności smaków, które łączą się w wyjątkowe kompozycje. Podstawą są naturalne składniki, takie jak mięso, warzywa, ryby i owoce morza, które są gotowane w wywarach, duszone lub pieczone. Charakterystyczną cechą kuchni pekińskiej jest także stosowanie dużej ilości przypraw, takich jak imbir, czosnek, cebula, kolendra, chili i pięć przypraw – mieszanka aromatycznych przypraw składających się z cynamonu, anyżu, kardamonu, goździków i pieprzu syczuańskiego.

Najpopularniejsze dania kuchni pekińskiej

Pierwszym daniem, które kojarzy się z kuchnią pekińską, jest bez wątpienia kaczka po pekińsku. Ta potrawa ma ponad 600-letnią historię i składa się z soczystego mięsa kaczki, które jest pieczone w specjalnym piecu, a następnie serwowane z cienkimi plackami z mąki, kawałkami cebuli, ogórkiem i słodkim sosem fasolowym. Innym popularnym daniem jest łopatka baranina, która jest gotowana w wywarze z pięciu przypraw i później duszona na wolnym ogniu, aż stanie się miękka i aromatyczna.