Sałatka jajeczna z polędwicą

0
258

Składniki:

1. 5 dużych jajek
2. 10 dag polędwicy (może być szynka, ogonówka)
3. Pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
4. Pół szklanki gęstej śmietany
5. Pół pęczka zielonej pietruszki
6. Pół pęczka szczypiorku
7. Pół pęczka koperku
8. Ostra papryka w proszku
9. Sól, biały pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, zalać zimną wodą, a po ostudzeniu obrać i pokroić na plastry.
Śmietanę dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Sos podzielić na dwie części.
Zioła opłukać i osuszyć. Zostawić trochę do dekoracji a resztę drobniutko posiekać i wymieszać z jedną częścią sosu śmietanowo-jogurtowego.
Z polędwicy odkroić dwa cieniutkie plasterki, a resztę pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z drugą częścią sosu, doprawić papryką.
W salaterce ułożyć połowę pokrojonych jajek i zalać sosem z ziołami a następnie ułożyć drugą część jajek i zalać sosem z wędliną. Wierzch sałatki udekorować pozostawioną zieleniną i fantazyjnie zwiniętymi plasterkami polędwicy.