Cytrynówka z bimbru 70

0
208

Domowa cytrynówka

Chyba każdy, kto lubi wypić, chciał kiedyś zrobić swoją cytrynówkę. Tylko jak tego dokonać? Co jest konkretnie potrzebne? Czy wystarczą dobre chęci i kilka kropel cytryny? Oczywiście, że nie. Aby powstała dobra cytrynówka, potrzebna jest alkoholowa baza. Najlepiej, jeśli jest to czysty spirytus z zaufanego źródła. Może też być to bimberek własnej roboty, jednak to już nieco ryzykowne przedsięwzięcie. Dlatego lepiej jest użyć kupnego spirytusu. Jak już mamy jego odpowiednią ilość możemy się zastanawiać nad dodatkami.

Jednym ze sposobów na aromatyczną cytrynówkę jest dodanie do alkoholu startej skórki z cytryny. W tym celu należy wyparzyć cytrynę krótką chwilę we wrzątku, następnie zetrzeć jej skórkę na drobnej tarce, albo na specjalnej tarce do skórki z cytrusów. Następnie tak otrzymane wiórki cytrynowe wrzucamy na dno przygotowanej butelki. Oprócz tego wyciskamy cytrynę w proporcji pół cytryny na pół litra cytrynówki. Potem uzupełniamy do pełna alkoholem, zakręcamy, delikatnie mieszamy i gotowe.