Ser pleśniowy: historia, rodzaje i sposób podawania

0
214

Ser pleśniowy to jedna z najbardziej charakterystycznych i wyjątkowych odmian sera. Charakteryzuje się on wyjątkowym aromatem i smakiem, a także charakterystycznym wyglądem – posiada na sobie pleśń, która nadaje mu niepowtarzalnego wyglądu. W tym artykule przyjrzymy się bliżej historii, rodzajom i sposobom podawania serów pleśniowych.

Historia serów pleśniowych

Historia serów pleśniowych jest bardzo długa i bogata. Pierwsze wzmianki na temat tych serów pochodzą z antyku. Wówczas były one produkowane w Egipcie i Grecji. W średniowieczu ser pleśniowy zaczął zyskiwać na popularności w Europie. Włoscy producenci byli jednymi z pierwszych, którzy zaczęli eksperymentować z dodawaniem pleśni do sera. W XVII wieku ser pleśniowy zaczął zyskiwać popularność również we Francji.

Rodzaje serów pleśniowych

Wśród serów pleśniowych można wyróżnić kilka rodzajów, w zależności od użytej pleśni oraz metody produkcji.

  1. Roquefort – jest to francuski ser pleśniowy, produkowany z mleka owczego. Charakteryzuje się on intensywnym smakiem i zapachem, a także kruszącą się strukturą.
  2. Gorgonzola – pochodzi z Włoch i jest produkowany z mleka krowiego. Jest to ser o delikatnym smaku, z wyraźnymi nutami orzechowymi.
  3. Stilton – to brytyjski ser pleśniowy, który produkowany jest z mleka krowiego. Charakteryzuje się on niebieskozielonymi żyłkami pleśni oraz mocnym smakiem.
  4. Camembert – to francuski ser pleśniowy, produkowany z mleka krowiego. Charakteryzuje się on delikatnym smakiem oraz miękką konsystencją.
  5. Bleu d’Auvergne – to francuski ser pleśniowy, który produkowany jest z mleka krowiego. Charakteryzuje się on intensywnym smakiem oraz niebieskozielonymi żyłkami pleśni.

Sposoby podawania serów pleśniowych

Ser pleśniowy można podawać na wiele sposobów. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych jest podanie go na kawałku świeżego chleba. Można go także dodać do sałatek, zapiekanek czy makaronów. Ser pleśniowy dobrze komponuje się także z winem – najlepiej podawać go do czerwonych win o mocnym smaku.