Wśród wysokoprocentowych alkoholi od lat dużą popularnością cieszy się likier o smaku i zapachu cytryny. Nieprzypadkowo używam określenie likier, gdyż napój na bazie cytryny (głównie skórki cytrynowej), syropu cukrowego lub cukru, wody i alkoholu (najczęściej wódki albo spirytusu) podpada pod definicję właśnie likieru, a nie jak się często uważa wódki smakowej. Cytrynówka, bo to o niej mowa, swoją popularność zawdzięcza orzeźwiającemu smakowi oraz łatwości wkomponowania w letnie drinki. Likier ten świetnie miesza się z popularnymi napojami gazowanymi typu cola czy też sprite. Wartym podkreślenia jest, iż produkt ten można również spożywać tak jak wódkę, wypijając ją wprost z kieliszka. W tej formie stanowi najczęściej uzupełnienie majowego czy też letniego grilla. Nie można ukrywać, iż wysokoprocentowy, orzeźwiający alkohol świetnie wkomponuje się właśnie w tego rodzaju imprezę. Serwując cytrynówkę należy jednak zadbać, aby była spożywana w odpowiednich ilościach, pamiętając, że spożywanie alkoholu na pełnym słońcu potęguje jego działanie!
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Zdrowa żywność warszawa praga południe
Zdrowa żywność Warszawa
Każdemu z nas zależy na tym, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, zgrabną sylwetką, zdrową cerą i włosami. Dbamy o siebie w każdy możliwy sposób- uczestniczymy w zajęciach na siłowni, kupujemy dobre...
Amerykańska, francuska, angielska… jajecznica!
Podstawowe polskie śniadanie w domach. I kolacja właściwie też. Nic zresztą dziwnego, bo danie jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a kto nie lubi jajecznicy? Czy istnieje łatwiejszy przepis? Jajecznicę można urozmaicać wieloma dodatkami,...
Smaki ostre w kuchni
Każdy z nas wie, że o gustach się nie dyskutuje i tak również jest, gdy chodzi o upodobania kulinarne. Jednakże zdarza się i tak, że osoba, która bardzo czegoś nienawidzi decyduje się na skosztowanie jakiegoś...





