Spożywanie określonych potraw i napoi wiąże się ze sporymi przyjemnościami. Wiele osób bardzo lubi smakować nowych potraw, a także poznawać smaki nowych trunków. W zależności od miejsca, w którym się znajdujemy, jesteśmy w stanie poznać całkiem nowe przysmaki lokalnej społeczności. Kuchnia orientalna znana jest z bardzo ostrych potraw, gdzie większość stanowią jednak kurczak, ryby oraz owoce morza. Popularnym dodatkiem jest oczywiście także ryż. Z kolei we Włoszech nieraz natrafimy na makaron pod różnymi postaciami oraz lasagne. We Francji będziemy mogli stołować się głównie na słodko za sprawą smakowitych naleśników oraz rogalików, kuchnia bałkańska z kolei zachwyci nas lokalnymi przyprawami mięsnymi, takimi jak cevapcici. Warto do dobrej uczty dopasować też właściwy alkohol. W niektórych rejonach, takich jak Francja, czy Włochy preferowanymi trunkami jest wino wytrawne, podczas gdy na Bałkanach jednak wino słodkie. Również różnego rodzaju likiery cieszą się uznaniem – m.in. cytrynówka.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Przetarg na urządzenia gastronomiczne
Co zrobić, aby restauracja przynosiła wysokie zyski? Jak w każdym biznesie, ważne jest to, aby lokal, którego będziemy prowadzić, był w dobrej lokalizacja. Najlepiej, gdy wynajmiemy go w miejscu często odwiedzanym przez ludzi na przykład...
Wyciskanie soku z aronii
Błyszczące, zdrowe włosy, piękna promienna cera, energia do działania i dobre samopoczucie, kto z nas nie chciałby mieć tego wszystkiego? By to osiągnąć musimy zmienić nas styl życia. Zadbać o odpowiednią dawkę ruchu oraz zdrowe...