Spożywanie określonych potraw i napoi wiąże się ze sporymi przyjemnościami. Wiele osób bardzo lubi smakować nowych potraw, a także poznawać smaki nowych trunków. W zależności od miejsca, w którym się znajdujemy, jesteśmy w stanie poznać całkiem nowe przysmaki lokalnej społeczności. Kuchnia orientalna znana jest z bardzo ostrych potraw, gdzie większość stanowią jednak kurczak, ryby oraz owoce morza. Popularnym dodatkiem jest oczywiście także ryż. Z kolei we Włoszech nieraz natrafimy na makaron pod różnymi postaciami oraz lasagne. We Francji będziemy mogli stołować się głównie na słodko za sprawą smakowitych naleśników oraz rogalików, kuchnia bałkańska z kolei zachwyci nas lokalnymi przyprawami mięsnymi, takimi jak cevapcici. Warto do dobrej uczty dopasować też właściwy alkohol. W niektórych rejonach, takich jak Francja, czy Włochy preferowanymi trunkami jest wino wytrawne, podczas gdy na Bałkanach jednak wino słodkie. Również różnego rodzaju likiery cieszą się uznaniem – m.in. cytrynówka.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Pizza na wypasie nocą warszawa
Zdrowa żywność Warszawa i Pizza w nocy Warszawa
Nocne przysmaki
Znacie to uczucie, kiedy nadchodzi wieczór, czasem nawet już noc (bo jest grubo po 22) i robicie się nagle głodni? Albo nieoczekiwanie do domu wpadają Wam znajomi...
Droga do gwiazd. Przewodnik Michelina
Co rok restauratorzy drżą i czekają. Kto spełni swoje największe marzenie, a kto zostanie zdeklasowany do zwykłych „nic nie znaczących” w wielkim świecie luksusu restauracji. O tym decyduje wydawany corocznie „Przewodnik Michelina”. Na razie Polska...
Papryka z grilla w zalewie
Składniki:
1. 1 kilogram niedużych różnokolorowych papryk
2. 0,60 litra oliwy
3. 1 główka czosnku
4. 2 gałązki rozmaryny
5. Kilka gałązek tymianku
6. Sól
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na funkcję grillowania i nagrzać do 250 stopni Celsjusza.
Papryki dokładnie umyć, osuszyć, rozciąć na połówki...