Zupa rybna z łazankami

0
187

Składniki:

1. 2 mrożone filety z mintaja
2. 2 mrożone filety z pstrąga
3. 1 cebula
4. 4 dag suszonych grzybków
5. 1 łyżka masła
6. 1 łyżka oliwy
7. 5 szklanek wywaru warzywnego
8. 20 dag makaronu łazanki
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Suszone grzyby umyć, namoczyć w zimnej wodzie dwie godziny a następnie w tej samej wodzie ugotować.
Ryby rozmrozić, odsączyć z wody i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę.
Ryby zalać warzywnym bulionem, dodać usmażoną cebulę i gotować razem około 15 minut.
Odcedzone grzyby pokroić w paseczki i dodać do ryb wraz z wywarem, w którym się gotowały. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i podawać z gorącą zupą.