Diabetyk jest osobą zmagającą się z chorobą cukrzycową, czyli chorobą metaboliczną charakteryzującą się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Choroba ta jest wynikiem zaburzeń komórek trzustki w produkcji insuliny lub jej działania. Przewlekła i długotrwała cukrzyca wiąże się z upośledzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, w tym szczególnie oczu, nerwów, nerek i serca. Ze względu na przyczynę i przebieg choroby wyróżnia się kilka typów hiperglikemii.
Aby odpowiednio stawiać czoła chorobie, kontrolowanie jej wiąże się głównie z dobraniem odpowiedniej diety (żywność dla diabetyków) oraz wysiłkiem fizycznym (uprawianie sportu). Ponieważ aktywność fizyczna często bywa kłopotliwa, szczególnie w przypadku chorych w starszym wieku, na pierwszy plan wysuwa się odpowiednia dieta. Szczególnie polecana jest żywność dla diabetyków, gdyż jest ona bogata w składniki istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Żywność dla diabetyków zawiera tylko naturalnie występujące cukry, bogate w witaminy i minerały, błonnik pokarmowy, dobre kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz białka roślinne i zwierzęce. Posiłki diabetyka powinny być tak skomponowane, aby dzienna dawka cukru wynosiła każdego dnia tyle samo. Żywność dla diabetyków znacznie ułatwia chorym kontrolowanie i przyswajanie cukrów w ilościach, które nie zaburzą ogólnego funkcjonowania poszczególnych narządów. Naturalne cukry nie są bowiem rozkładane przez trzustkę, która w przypadku choroby cukrzycowej nie produkuje odpowiedniej ilości insuliny niezbędnej do ich rozkładania.