Truskawki w soku własnym

0
205

Składniki:

1. 1 kilogram świeżych, dojrzałych truskawek
2. 40 dag cukru
3. 1 limonka
4. 1 laska wanilii

Wykonanie:

Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i dobrze osączyć. Owoce poukładać w słoikach i przesypać cukrem. Do każdego słoja dołożyć kilka plasterków limonki i kawałek laski wanilii. Słoiki szczelnie zakręcić, a następnie wstawić do garnka z wodą i pasteryzować około pół godziny w temperaturze około 90 stopni Celsjusza.

Konfitura z dodatkiem kiwi i ananasa

Składniki:

1. 1 kilogram truskawek
2. 3 plasterki ananasa
3. 2 kiwi
4. 1,5 kilograma cukru

Wykonanie:

Truskawki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć. Kiwi obrać i wraz z 3 plastrami ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
W rondlu zagotować 300 ml wody i wsypać do niej cukier i gotować około 5 minut. Do gorącego syropu włożyć owoce i gotować dalsze 5 minut. Ostudzić i poruszać rondlem. Zrobić to kilka razy aż owoce będą ?szkliste?. Gotową konfiturę nałożyć do słoików, szczelnie zamknąć słoiki i odwrócić do góry dnem, przykryć na przykład kocem i pozostawić do wystygnięcia.