Wiele nalewek i likierów przygotować możemy domowymi metodami. Jak się okazuje ? nadawać się do tego mogą także cukierki. Klasyczne kukułki mają w swojej zawartości alkohol, ale możemy na ich bazie przygotować świetny napój alkoholowy, który smakiem pobije na głowę wszelkie likiery typu advocat i inne. Cukierki kukułki rozpuścić musimy na jednolitą masę w gotującej się wodzie. Nie zajmie to zbyt wiele czasu, bo cukier przecież rozpuszcza się szybko. Gotową masę kukułkową należy potem schłodzić, więc najlepiej będzie włożyć garnek do miski wypełnionej lodowatą wodą. Gdy likier jest już ostudzony ? dodajemy spirytus lub wódkę. Dolewajmy go tak, aby całkowicie nie rozrzedzić likieru. Będzie miał on i tak już wysoką zawartość procentową. Likier kukułowy ma jasny, brązowy kolor, pływać w nim będą jeszcze drobinki cukierków, dające jeszcze przyjemny, ostry posmak. Likier po wymieszaniu przelewamy do butelek i chłodzimy. Pić ten specjał można właściwie na bieżąco. Świetnie smakuje przy spożywaniu ciast i ciasteczek, na przykład podczas leniwego popołudnia.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Kurs gotowania dla każdego
Zapewne każdy lubi dobrze zjeść, ale za to nie każdy potrafi gotować. Aby zmienić ten stan rzeczy warto skorzystać z oferty, jaką są różnego typu kursy gotowania.
Warsztaty kucharskie prowadzone są pod okiem doświadczonych kuchmistrzów, którzy...
Truskawki w soku własnym
Składniki:
1. 1 kilogram świeżych, dojrzałych truskawek
2. 40 dag cukru
3. 1 limonka
4. 1 laska wanilii
Wykonanie:
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i dobrze osączyć. Owoce poukładać w słoikach i przesypać cukrem. Do każdego słoja dołożyć kilka plasterków limonki...
Maniera artystyczna
W manierze artystycznej Tołstoja przeplotły się wpływy rozmaitych programów literackich. Od akmeistów, z którymi był związany współpracą w czasopiśmie ?Apołłon", pisarz przejął zamiłowanie do niecodziennej, anegdotycznej sytuacji oraz do konkretnych, ?przedmiotowych" opisów życia odtwarzających w...