Każdy z nas wie, że o gustach się nie dyskutuje i tak również jest, gdy chodzi o upodobania kulinarne. Jednakże zdarza się i tak, że osoba, która bardzo czegoś nienawidzi decyduje się na skosztowanie jakiegoś przysmaku. W takiej sytuacji często człowiek się przekonuje do potrawy, o której kiedyś w ogóle nie chciał słyszeć. Biorąc pod uwagę liczbę dań, każdy z nas zdaje sobie z sprawę z bogactwa smaków. Jednym z rodzajów jest smak ostry, który dziś zdobywa coraz to większe grono fanów. Pikantna kuchnia głównie pochodzi z zakątków Azji oraz Ameryki Południowej, jednakże do Europy bardzo szybko przyszły ostre dania. Bez dwóch zdań możemy stwierdzić, że dziś znamy co najmniej kilka osób, które najchętniej ciągle spożywałyby ostre potrawy, które w większości przypadków opierają się na odmianach papryk chili oraz ostrych pastach. Popularne japońskie wasabi, także jest popularne na naszych ziemiach, szczególnie, gdy udamy się do egzotycznej restauracji. Prawdą jest, że, na co dzień mało, kto przyrządza takie potrawy w domu, gdyż zajmują one znacznie dużo więcej czasu niż tradycyjne polskie dania.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Sałatka ogórkowa
Składniki:
1. 4 plasterki szynki z tłuszczykiem (szynka babci)
2. 4 jajka
3. 1 czerwona papryka
4. 2 duże sałatkowe ogórki
5. Pół pęczka szczypiorku
6. Kilka gałązek świeżego koperku
7. 1 łyżka miodu
8. Pół cytryny
9. Olej do smażenia
10. Sól, biały pieprz
Wykonanie:
Ogórki...
Dieta bezlaktozowa Warszawa
Dieta dla alergików
Osoby, które borykają się z alergiami pokarmowymi, nie mogę jeść wszystkich pokarmów. Muszą eliminować poszczególne składniki i sprawdzać, jaki to ma wpływ na ich stan zdrowia i przemianę materii.
Jedną z diet eliminacyjnych jest...
Sałatka łososiowa
Składniki:
1. 40 dag filetów z łososia
2. 1 czerwona papryka
3. 1 żółta papryka
4. 1 papryczka chili (czerwona)
5. 40 dag listków różnego rodzaju sałat
6. 1 łyżeczka sosu sojowego
7. 2 łyżki musztardy
8. 2 łyżki miodu
9. 1 łyżka marynowanego...