Sałatka ogórkowa

0
176

Składniki:

1. 4 plasterki szynki z tłuszczykiem (szynka babci)
2. 4 jajka
3. 1 czerwona papryka
4. 2 duże sałatkowe ogórki
5. Pół pęczka szczypiorku
6. Kilka gałązek świeżego koperku
7. 1 łyżka miodu
8. Pół cytryny
9. Olej do smażenia
10. Sól, biały pieprz

Wykonanie:

Ogórki umyć (nie obierać), odkroić końce i pokroić w drobną kostkę.
Paprykę przekroić, usunąć pestki, umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Warzywa włożyć do salaterki. Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć, odłożyć kilka wąsów szczypiorku do dekoracji; resztę drobno posiekać i dołożyć do warzyw. Z połowy cytryny wycisnąć sok i połączyć z miodem, doprawić solą i białym pieprzem, wymieszać i wstawić do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim sadzone jajka.
Warzywa podzielić na cztery porcje; na każdej porcji ułożyć sadzone jajko, plaster szynki i udekorować pozostawionym szczypiorkiem.