Sałatka łososiowa

0
199

Składniki:

1. 40 dag filetów z łososia
2. 1 czerwona papryka
3. 1 żółta papryka
4. 1 papryczka chili (czerwona)
5. 40 dag listków różnego rodzaju sałat
6. 1 łyżeczka sosu sojowego
7. 2 łyżki musztardy
8. 2 łyżki miodu
9. 1 łyżka marynowanego imbiru
10. 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Filety z łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporej wielkości kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim kawałki ryby. Ostudzić. Papryki umyć i dokładnie osuszyć, a następnie upiec (40 min) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu papryki włożyć do papierowej torebki i wystudzić, a następnie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w cienkie paseczki.
Liście sałat umyć, osuszyć. Papryczkę chili oczyścić i drobno posiekać.
Miód utrzeć z musztardą, połączyć z sosem sojowym.
Na półmisku ułożyć składniki sałatki i polać przygotowanym sosem. Przed podaniem posypać płatkami marynow3anego imbiru.