Szybka cytrynówka ze spirytusu

0
192

Tradycyjna nalewka cytrynowa

Posiadając odrobinę wprawy w kuchni i przyjemność z przebywania w niej, a jeszcze większą czerpiąc z częstowania gości naszymi wyrobami na pewno mieliśmy okazję zderzyć się z przepisem na klasyczną cytrynówkę, która, nie tylko biorąc pod uwagę koneserów, smakuje zazwyczaj wszystkim. Tradycyjnie podana cytrynówka, w wysokim kieliszku podczas miłego wieczoru poprawi nastrój nawet najbardziej zatwardziałym mrukom. Przepis na tą wyjątkową nalewkę jest niezwykle prosty, a wariacje z nim związane mają wielu zwolenników. Co gospodyni, to inny przepis, ale kolor i smak, jaki by nie był, zawsze zachwyca i pozostawia niedosyt. Warto jest więc mieć w swoim zapasie kilka, dla odważnych i powściągliwych kilkanaście sztuk tego magicznego napoju.
Podstawowym przepisem jest kilkanaście cytryn na litr alkoholu i tu być może dla niektórych mogą zacząć się schody. Jeśli chcemy, aby nalewka była bardzo mocna użyjmy spirytusu zmieszanego z wódką w stosunku 40:60 lub 50:50. Nasi goście nawet, jeśli wypiją jej niewiele będą szczególnie zadowoleni.