Czy wiecie, jak zrobić tort ze zwykłych naleśników? Może Wam się wydawać, że taki pomysł jest właściwie niewykonywalny, ale to nieprawda. Wystarczy puścić wodze odrobiny fantazji. Smażymy na patelnie klasyczne naleśniki, z mąki, jajek i mleka. Zazwyczaj wszyscy wiedzą, jak się je robi. Każdy usmażony naleśnik przekładamy na płaski talerz. Na płasko smarujemy go tym, co akurat mamy pod ręką i chcemy zastosować ? dżem, powidła, konfitura, twaróg, serek homogenizowany, jogurt, itp. Na posmarowany naleśnik nakładamy kolejny usmażony i znowu smarujemy. Czynność tę powtarzamy do momentu, gdy uzbiera się nam solidna góra naleśników. Po zakończeniu smażenia bierzemy talerz głęboki i kładziemy go wnętrzem do dołu, dociskając do góry naleśników. Dzięki temu nadamy kształt torcikowi naleśnikowemu. Po odciśnięciu talerza w elastycznym cieście możemy jeszcze z wierzchu wszystko solidnie przysypać cukrem pudrem. Ciasto naleśnikowe kroi się tak, jak każde inne ciasto w formie okrągłej. Można je z powodzeniem serwować jako deser po obiedzie.
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio dodane:
Ser pleśniowy: historia, rodzaje i sposób podawania
Ser pleśniowy to jedna z najbardziej charakterystycznych i wyjątkowych odmian sera. Charakteryzuje się on wyjątkowym aromatem i smakiem, a także charakterystycznym wyglądem – posiada na sobie pleśń, która nadaje mu niepowtarzalnego wyglądu. W tym artykule...
Kuchnia Industrialna: Połączenie Estetyki i Funkcjonalności
W dzisiejszych czasach kuchnia nie tylko pełni funkcję miejsca przygotowywania posiłków, ale również staje się sercem domu, gdzie spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, spędzając miłe chwile przy wspólnym gotowaniu i jedzeniu. Dlatego też coraz...
Kuchnia Pekińska – odkryj smaki stolicy Chin
Kuchnia chińska słynie z różnorodności smaków, aromatów i tekstur, które zaskakują i zachwycają podniebienia na całym świecie. Jedną z najważniejszych gałęzi kuchni chińskiej jest kuchnia pekińska, której korzenie sięgają starożytnych czasów. Dziś ta niezwykła kuchnia...