Sałatka jarzynowa z rodzynkami

0
130

Składniki:

1. 20 dag selera
2. 4 marchewki
3. 6 ziemniaków
4. 1 por
5. 1 puszka kukurydzy
6. 10 dag rodzynek
7. 6 jajek
8. 6 ogórków konserwowych
9. 1 słoik marynowanej papryki
10. 1 jabłko
11. Majonez (200 ml)
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewki, seler obrać, umyć i ugotować.
Pora oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, ostudzić, obrać; trzy jajka odłożyć a trzy drobno posiekać.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i drobniutko pokroić. Kukurydzę i paprykę odsączyć z zalewy. Korniszony i paprykę pokroić w kostkę.
Ostudzone jarzyny pokroić w kostkę, dodać do nich kukurydzę, paprykę, por, rodzynki (wcześniej przelane na sicie gorącą wodą), ogórki, jabłko i posiekane jajka. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Połączyć z majonezem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pozostałe 3 jajka i ewentualnie udekorować zieleniną.